keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Morsiamen polttarit - Day 1

Moi!

Minulla oli a-i-v-a-n huiput polttarit 15.-17.6.!

Tuona perjantaipäivänä, kun kaikki alkoi, vietin ylityövapaapäivää. Nukuin pitkään, söin hitaasti aamiaista suosikkisarjojani katsellen, kävin salilla ja pitkällä kävelyllä. Aivan luksusta jo tämä! Illaksi oltiin sovittu menevämme vanhempieni luokse juomaan kuohuviiniä ja syömään, jonne tulisi myös mm. isoäitini.

Kun Simo tuli töistä, pakkailimme yökamoja ja lähdimme kohti vanhempieni kotia. Vanhempieni luokse päästyämme, olivat kaikki siskoni (aka morsiusneitoni) meitä ovella vastassa. Sanoivat, että vanhemmat olivat vielä hakemassa isoäitiä kotoaan meille. Eteiseen päästyäni alkoi kuitenkin kuulua olohuoneesta laulua...


Olen viime hetkellä vaihtanut vihkivirtemme erääseen ei niin tunnettuun uudempaan virteen, ja esitin taannoin toiveen, että kaasot ja morsiusneidot "ottaisivat sen haltuun" ennen häitä, jotta voisivat toimia ikään kuin esilaulajina kirkossa. Tätä virttä siellä olohuoneessa silloin lauloivat kaasot ja paikalla silloin olevat muut tytöt - kuittailua? :D Sain kuulla, että polttarini alkavat välittömästi ja voin sanoa Simolle heipat. Sain myös kuulla, että vanhempani ovat risteilyllä, eikä isoäitikään ikävä kyllä ole tänään tulossa paikalle :D Sain lasillinen skumppaa käteen ja skoolasimme polttarit alkaneiksi. JEE!

Tällainen porukka oli alkuun odottamassa sleepovereita... lisää tyttöjä alkoi tulla vähitellen paikalle!

Olin hetken aikaa ihan pihalla, että kuka nyt siis on lähdössä ja minne ja ketkä jäävät vanhempieni luokse. Lopulta ymmärsin, että meillä on siis KÄTY (eli kämppä tyhjä), ja me tytöt jäämme vanhempieni luokse ja Simo lähti takaisin kotiin. Vähitellen paikalle alkoi tulla enemmänkin polttariseuruetta, ja tulin todella iloiseksi, kun mm. opiskelukaverini aina Oulusta ja Rovaniemeltä asti olivat myös päässeet tulemaan!


Seuraavaksi söimme illallista kaasojen järjestämästä noutopöydästä: oli pastasalaattia, kanaa, pizzaa, itsetehtyjä piirakoita sekä uunipatonkeja! Vaihdoimme akuuteimmat kuulumiset tyttöjen kanssa syömisen lomassa.


Sitten olikin aika morsiussaunan. Sauna oli lämpimänä, ja siellä oli lakanalla peitelty ja koivunoksilla koristeltu laude, jossa odotti kuusenoksaistuimeni - jaiks! Kaasoni Pihla luki morsiussauna-perinteestä kertovaa tekstiä ja ohjeisti, mitä kulloinkin piti tehdä.

Saunaan tuli mennä koko porukalla ja kovalla metelillä - näin pidettiin pahat henget loitolla. Siispä astuimme saunaan koko porukalla huutaen ja metelöiden ja kattiloita kauhoilla kolistellen. Sitten olikin minun aikani istua piikikkäälle havunoksavaltaistuimelleni - tämän on tarkoitus muistuttaa tulevaa morsianta siitä, ettei avioliitto ole pelkkää ruusuilla tanssimista! Tradition mukaisesti morsianta pitäisi auttaa riisuutumisessa, mutta ikävä kyllä olin hoitanut tämän jo etukäteen itsenäisesti!


Seuraavaksi oli aika "heittää" vanhat heilat kiukaalle yksitellen. Meitä oli tosiaan pienessä saunassa kaikki paitsi ovensuussa ohjeita antava kaasoni Pihla eli 11 henkilöä, ja tytöt toivoivatkin ääneen, ettei exiäni olisi kovin montaa (lämpö saunassa nousi koko ajan...).

Kun exät oli hyvästelty, oli aika vihtoa! Koivunlehdistä levisi ihana tuoksu saunaan, kun tytöt vihtoivat minua vuorotellen. Perinteen mukaan vihtoessa muut naiset voivat samalla jakaa elämänohjeitaan morsiamelle. Jos joku jakoi jonkun, olen sen autuaasti unohtanut, mutta vihtominen ainakin tuntui ihanalta!

Kyllä tulee puhdasta :D
Seuraavaksi oli aika pestä tämä morsian puhtaaksi entisestä elämästä! Selkä pestiin suolalla, jottei vanha suola enää janota. Seuraavaksi sain iholleni jauhoja, jotka taas enteilevät vaurautta ja puhdistavat vanhoista synneistä. Hiukset tulisi pestä kananmunalla, jotta morsian saisi hedelmällisyyttä ja uutta alkua elämälleen (mutta sain kananmunapesunkin selkääni - onneksi!). Lisäksi perinteeseen kuuluisi hunajalla voitelu, joka merkitsisi makeaa tulevaisuutta (tämä taisi jäädä meiltä väliin).

Saunomisen jälkeen siirryimme takkahuoneeseen, jonne kaasot olivat kattaneet siideriä, olutta ja mehua sekä sipsejä ja vihanneksia dipattavaksi. Kun kaikki olivat päässeet saunasta, kävimme läpi vielä eräänlaisen musavisan: kaikki polttariseurueesta olivat lisänneet Spotifyn soittolistalle jonkun biisin, joka heille tuli mieleen minusta. Sitten näitä biisejä soitettiin sekalaisessa järjestyksessä, ja minun tuli arvata, kenen lisäämä biisi mikäkin oli! Jotkut olivat todella helppoja, ja toiset taas todella vaikeita! Kun arvasin (lopulta) oikein, kertoi biisin lisännyt, missä olemme tavanneet ensimmäisen kerran/miten meistä tuli ystäviä, ja miksi hän lisäsi juuri tuon biisin. Tämä oli todella kiva ohjelmanumero!

Pikkuhiljaa kello olikin hiipinyt jo klo 2 asti, ja kaikki alkoivat olla aika väsyneitä. Ja voimia pitikin kerätä, sillä vasta lauantaina oli luvassa PÄÄPÄIVÄ, josta en etukäteen tiennyt yhtään mitään ;)

Sneak peek tulevasta...

To be continued...

Morsiussaunafaktat täältä.

Ida

6 kommenttia:

  1. Vähä kiva polttareiden aloitus! 😄 Jään innolla odottamaan jatkoa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli! :)) Vähän rauhallisempaa... ennen tulevaa tykitystä :’D

      Poista
  2. Kuulostaa todella ihanalta, odotan innolla seuraavaa osaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, ihanaa! :) Jatko-osa odottelee jo julkaisua! ;)

      Poista
  3. Voi ei, kuulostaa ihanalta! Tykkäisin kans samantyylisestä osasta omiin polttareihin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rauhallinen aloituspäivä oli kiva, kun porukka sai tutustua rauhassa ja seuraavana päivänä oltiin jo ihan frendejä! ;)

      Poista

Kuulen mielelläni kommenttisi!