tiistai 8. toukokuuta 2018

Avioehto - Mikä ja miten?

Moi!

Avioliiton solmimisen myötä kummallekin puolisolle syntyy toisen omaisuuteen avio-oikeus. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen purkautuessa eron vuoksi, on kummallakin puolisolla oikeus saada puolet puolisoiden yhteenlasketusta omaisuudesta. Avio-oikeus toteutuu myös avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä puolison kuolemaan, jolloin eloon jäänyt niinikään saa puolet yhteenlasketusta omaisuudesta (varakkaammalla puolisolla on tosin oikeus pitää tällöin oma omaisuutensa kokonaan itsellään). Omaisuutta siirtyy siis varakkaammalta puolisolta köyhemmälle.



Avioliiton aikana kumpikin puoliso omistaa oman omaisuutensa. Avioliiton aikana avio-oikeudella ei siis ole merkitystä. Jokainen avioliitto kuitenkin päättyy joskus - parhaimmassakin tapauksessa kuolemaan.

Avioehdolla sovitaan jo ennalta rajoituksia tähän avio-oikeuteen. Avioehdon voi laatia joko ennen avioliittoa tai parisuhteen rekisteröintiä tai sen aikana. Luonnollisestikaan avioliiton jo päätyttyä ei avioehtoa voi tehdä eikä myöskään enää silloin, jos avioero on laitettu vireille.

Avioehto on sopimus, jonka allekirjoittaa puolisoiden lisäksi kaksi esteetöntä henkilöä, ja sopimus myös päivätään. Esteetön henkilö on siis sellainen henkilö, joka ei ole kummankaan asianosaisen puolison entinen tai nykyinen aviopuoliso, nykyinen avopuoliso, sukulainen tai muuten erityisen läheisessä suhteessa asianosaisiin puolisoihin. Avioehto toimitetaan maistraattiin, jossa se rekisteröidään.

Avioehto voi poissulkea avio-oikeuden pois kokonaan tai vain määritellyiltä osin. Puolisot voivat esimerkiksi päätyä sellaiseen sopimukseen, että avioliiton päätyttyä ex-puolisolla ei ole avio-oikeutta tiettyyn toisen puolison omaisuuteen kuten esimerkiksi suvun mökkiin/muuhun kiinteistöön, yritykseen, perintöön, saatuihin lahjoihin tai ennen avioliiton solmimista hankittuun omaisuuteen. Avioehto voi myös olla yksipuolinen, jolloin se sulkee avio-oikeuden pois vain toiselta puolisolta. Avioehto voi myös määritellä avio-oikeuden rajoittumisen esimerkiksi vain erotilanteessa, jolloin kuolintapauksessa avio-oikeus säilyy. Aina avioehto ei kuitenkaan takaa oikeudenmukaisuutta, kuten esimerkiksi tilanteessa, jossa toinen puoliso tekee uraa ja toinen hoitaa vuosien ajan lapsia kotona.

Avioehtosopimuksen voi myös kumota, mutta tämä vaatii uuden avioehtosopimuksen, jossa avio-oikeuden palauttamisesta sovitaan uudelleen. Tämäkin sopimus rekisteröidään maistraatissa. Avioehtoja puretaan esimerkiksi verotussyistä, sillä avio-oikeuden perusteella saadusta omaisuudesta ei mene perintöveroa (esimerkiksi hyvin ikääntyneet avioparit).


Avioehdon muotoseikkojen tulee olla kunnossa, ja sen tulee olla yksiselitteisen selkeä, jotta se voidaan rekisteröidä. Mikäli asia tuottaa hankaluuksia, tai on epävarma siitä, millainen avioehto tulisi tehdä, kannattaa konsultoida lakimiestä!

Me ajattelimme aluksi, että emme tee avioehtoa. Kuitenkin, kun paneuduimme asiaan ja erilaisiin hypoteettisiin tilanteisiin, muutimme mieltämme. Monilla saattaa olla jokin ennakkokäsitys avioehdosta, mutta suosittelen perehtymään asiaan ennen lopullista päätöstä! Avioehdon tekeminen ei missään nimessä tarkoita sitä, että epäili avioliittonsa kestävyyttä tulevaisuudessa! Eräs lakimies totesikin, että avioehto ei edistä avioeroja vaan estää niitä!

Aikooko muut tehdä avioehtoja? Käytättekö apuna lakimiestä?

Terkuin,

Ida


Lähteet:
Maistraatti
ET-lehti
Kuvat:
Pixabay.com

5 kommenttia:

  1. Me tehdään avioehto. Lähipiirissä on useampi lakimies, joilta pyydetään lähempänä tarvetta apua avioehdon työstöön ja ehtoihin. Täytyy kuitenkin vielä ennen tätä tutustua tarkemmin mitä kaikkea halutaan avioehdolta, mutta sellainen tehdään ja se on ollut alusta asti selkeää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää! Meillä myös onneksi on lakimiestuttu, jolta kyseltiin neuvoja. :) mekin yhä vielä pohditaan yksityiskohtia. Yllättävän hankalaa on miettiä sitä, millaisia erilaisia tilanteita voisi hypoteettisesti tulla vastaan!

      Poista
  2. Meilläkin tehdään avioehto ihan sen takia, että se on vain mielestäni järkevää. Monet tuntuvat ajattelevan, että avioehdon tekeminen tarkoittaa sitä, että ajattelee eron koittavan jossakin vaiheessa. Törmäsinkin kerran Facebookin hääryhmässä hyvään argumenttiin avioehdon puolesta, jonka kirjoittaja sanoi, että hänen mielestään avioehto on päinvastoin osoitus siitä, että menee naimisiin ihmisen itsensä eikä hänen mahdollisen omaisuutensa takia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo argumentti on kyllä hyvä lisäperuste asialle! Kaikkien naimisiin menevien parien tulisi mielestäni ainakin pohtia tämä asia rauhassa läpi ennen kun tekevät päätöksiä! Minäkin olen törmännyt tuohon ajatteluun, että avioehto olisi ikään kuin pirujen maalaamista seinälle tulevaisuuden avio-onnen suhteen :D Naurettava ajatus!

      Poista
  3. Kiitos kirjoituksesta. Sisareni on menossa naimisiin, ja kertoi että he aikovat käyttää lakimiestä avioehdon laatimiseen. Uskon, että lakimies on aivan hyvä vaihtoehto, etenkin, jos toisella omaisuutta on paljon enemmän kuin toisella, ja mielestäni muutenkin. Ei se huono vaihtoehto ole.

    VastaaPoista

Kuulen mielelläni kommenttisi!