keskiviikko 27. maaliskuuta 2019

Häävalssi


Kuinka ennen ees aamuun
nousta tahdoin mä yksinäin,
kun et vierelläin ollut,
unta kenestä näin?

Kuulin Susanna Palinin säveltämän ja Timo Koivusalon sanoittaman "Jotain jää" -kappaleen ensimmäisen kerran useita vuosia sitten Lapissa, kun äitini laittoi sen soimaan eräänä iltana mökissämme pitkän laskettelupäivän päätteeksi. Äitini sanoi, että se on kaunein tietämänsä kappale. Ja niin se todella oli minunkin mielestäni. Sanat olivat niin kauniit ja jotenkin erilaiset. Tiesin tuossa hetkessä, että jos joskus menen naimisiin, haluaisin tanssia tämän kappaleen häävalssinamme.

Suru suurempi kuin jos
jokin luotain sut veisi pois,
olis vain ellei koskaan
kohdattu ois.

Monta vuotta välttelin tuon kappaleen kuuntelemista, sillä se kolahti aina niin lujaa, että se sai kyyneleet silmiini. Sitä on vähän vaikeaa selittää, mutta en halunnut, että tuo voimakas tunne laimentuisi useampien kuuntelukertojen myötä. Halusin ikään kuin säästellä sitä voimakasta tunnelatausta tulevaisuuden hääpäivääni varten. Tuohon aikaan minulla ei ollut siis mitään aikomuksia mennä naimisiin lähitulevaisuudessa, enkä ollut itse asiassa edes tavannut tulevaa aviomiestänikään.


Kuinka ennen ees luulin
jotain onnesta tietäväin,
kun jo koitossa kevään
syksyn merkit vain näin?

Kun Simo kosi ja hääsuunnitelmat alkoivat konkretisoitua, esitin hänelle toiveeni tästä kappaleesta häävalssinamme. Simo ei kaiketi ollut koskaan tuota kappaletta kuullutkaan, ja oli alkuun epäileväinen. Simo on kertonut, ettei ylipäätään ole ihminen, joka saisi suuria säväreitä musiikista. (En tiennyt, että tällaisia ihmisiä on olemassakaan!) Hän ei esimerkiksi kuuntele musiikkia koskaan vapaa-ajallaan, mitä taas teen itse ihan päivittäin ja todellakin saan säväreitä nimenomaan musiikista ja sanoituksista. Simo myös kertoi, ettei näin ollen esimerkiksi juurikaan kiinnitä huomiota myöskään kappaleiden sanoituksiin. Ymmärsin, että minun täytyisi tutustuttaa häntä tähän kappaleeseen ennen lopullista päätöstä.

Tiennyt en, että kuulla
ihokin kosketuksen vois
ja kuin kaivannut kauan
sua myös se ois.

Lopulta suureksi ilokseni lämpeneminen tapahtui, ja Simokin alkoi pitää kappaleesta, useamman kuuntelukerran jälkeen. Ja saimme vihdoin lyötyä sen lukkoon, että tämän kappaleen tanssisimme sitten ensimmäisen kerran avioparina. Ihan mahtavaa!


 Jos yhden, vain yhden
 mukaan muistoista saa.
 Kuinka yhtäkään yötä
 kanssas voin unohtaa?
 Ja aamuun, kun aamuun
 unet pois häviää.
 Niin myös hetkemme haihtuu
 vaan jotain jää.

Suosikkisäkeistöni, ja myös kiitoskortteihin siteeraamamme kohta kappaleessa on seuraava: "Kuinka ennen ees luulin jotain onnesta tietäväin, kun jo koitossa kevään syksyn merkit vain näin? Tiennyt en, että kuulla ihokin kosketuksen vois, ja kuin kaivannut kauan sua myös se ois." Syy on se, että tuo kohta sanoittaa itselleni hyvin ajanjaksoa juuri tapaamisemme aikaan, jolloin kävin läpi isoja ja vaikeita asioita elämässäni, ja miltä tuntui sitten ikään kuin nähdä ja tuntea kaikki aivan uudella tavalla.

Tulee aika kun peittää
ruoho polkumme täällä saa
linnut hiuksiimme hiljaa
pesän voi rakentaa.

Harkitsimme aluksi, että olisimme käyneet häävalssitunneilla, ja mahdollisesti teettäneet tanssinopettajalla oman hääkoreografian häävalssiimme. Simolla on tanssillista harrastustaustaa, mutta itse en ole koskaan harrastanut lavatansseja. Kuitenkin, kun pohdimme asiaa pidemmälle, totesimme, että haluamme sittenkin mennä vain tunteen mukana ja nauttia hetkestä, emmekä suorittaa mitään tiettyä koreografiaa. Simo sen sijaan opetti minulle olohuoneessamme joitakin perusasioita valssista pari viikkoa ennen häitä. Pohdimme myös pitkään, haluammeko soittaa kappaleen alkuperäisen version stereoista, vai soittaisiko bändi sen. Päädyimme lopulta valitsemaan bändin soittamaan häävalssimme livenä.


Ja kun tähtien takaa
kanssas kaikkeutta katselen,
on kuin oisin jo kerran kokenut sen.

Häävalssin tanssiminen oli vihkimisen ohella yksi suosikkikohtani häissä. Sillä siinä kävi juuri niin kuin olin toivonut - että keskityn vain tanssiin ja fiilistelemään sitä hetkeä, että tässä minä nyt sitten oikeasti tanssin juuri tätä kappaletta hääpäivänäni. Olin niin monia kertoja kuvitellut tuon hetken etukäteen mielessäni, että se tuntui ihan uskomattomalta. Ihanat valo- ja videokuvaajamme tallensivat tuon hetken meille ihanaksi muistoksi.


Suru suurempi kuin jos
jokin luotain sut veisi pois,
olis vain ellei koskaan
kohdattu ois.


Säv. Susanna Palin
San. Timo Koivusalo
Alkuperäiset esittäjät: Nina Tapio ja Mikko Leppilampi elokuvassa
Kaksipäisen kotkan varjossa


Tämä ystävämme Hannan itse ottama kuva meistä häävalssia tanssiessamme on itseasiassa yksi suosikeistani koko hääpäivän osalta. Juuri tältä minusta häävalssia tanssiessamme tuntui - muistan tästä kuvasta kaikkein parhaiten sen kaiken.

Nyt melkoisen nostalgisin terkuin,

Ida

Alin kuva: Hanna Tuppurainen
Muut kuvat: Anni Maria Photography


Onko muita, joille häävalssin valinta on ollut selvä jo vuosia ennen häitä?

11 kommenttia:

  1. Ihanaa, että sinulle noin merkityksellinen kappale oli häävalssinanne 😍 meidän häävalssikappale tulee olemaan Myrskyluodon Maija, josta olen aina pitänyt kovasti, mutta siitä on jotenkin tullut juuri yhdessä Matiaksen kanssa meille molemmille tärkeä ja koskettava kappale. Ehkä siksi, että jaamme rakkauden mereen ja saaristoon ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, en tiedä, miten päin olisin ollut, jos Simo olisi jostain syystä vaikka vihannut tuota kappletta!

      Myrskyluodon Maija on älyttömän kaunis kappale ❤️ Kuka teillä soittaa sen häävalssia tanssiessanne ja millä instrumenteilla, vai laitatteko sen soimaan jostakin? 😊

      Poista
    2. Soitamme kappleen nauhalta, mutta emme vielä tiedä, että tuleeko se instrumentaalisena vai laulettuna versiona 😊

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos paljon, Siiri <3 Raportoinnin sijaan vähän henkilökohtaisempaa välillä :)

      Poista
  3. Meille valitsemallamme häävalssikappaleella ei ollut noin hienoa tarinaa, mutta jotenkin se tuntui vain sopivan meille hyvin. Kuuntelimme sitä aika paljon ennen häitä, ja silloin oli kiva fiilistellä tulevaa. Nyt samaa kappaletta kuunnellessa on erilainen tunnelma.

    Tunnistan täysin kertomasi tuntemuksen tanssin aikana - minusta tuntui ihan samalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelin, että olet hyvin tanssillinen muutenkin, niin uskon, että häävalssi on ollut teilläkin yksi kohokohta :) Oli se häävalssivalinta sitten paljon etukäteen tiedossa tai ei, on se valinta kyllä sinetöity aika ainutlaatuiseksi ja merkitykselliseksi kappleeksi sitten loppuelämän ajaksi :)

      Poista
  4. Ihanasti kirjoitettu, voin oikein aistia tuon tunnelman ja rakkauden määrän. <3 Minullakin on ollut jo kauan mielessäni tietty kappale häävalssiksi, ja onneksi K:kin on tykästynyt tähän, vaikka kyseessä ei olekaan mikään ihan perinteinen valssi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos <3 Ihanaa, että sinullakin on ollut mielessäsi joku merkityksellinen kappale jo etukäteen. Se olisi kyllä traagista, jos tuleva puoliso ei sitten voisikaan sietää sitä kappaletta! Onneksi teilläkin tykästyminen on siis tapahtunut :D

      Poista
  5. Moikka! Teillä ilmeisesti oli Groovebusters Experience hääbändinä? En löytänyt teidän häämusiikista muuta postausta kuin tämän, ja kiinnostaisi kovasti, mitä mieltä olit bändistä? Kyseinen bändi on nimittäin tulossa omiin häihini ensi kesänä, mutta muuta kokemusta ei ole kuin netin videot :)
    -Pauliina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Juu, meillä oli juuri tuo bändi! Voin ihan todella suositella tätä bändiä - olemme palkanneet sen muihinkin juhliimme, kun häihimme, koska se on takuunvarma tunnelmanluoja juhlissa kuin juhlissa!
      Hyvä valinta siis! :)

      Poista

Kuulen mielelläni kommenttisi!