torstai 14. kesäkuuta 2018

Tapaaminen papin kanssa

Moi!

Me tapasimme taannoin vihkipappimme - rennosti illallisen ääressä.

Meidän vihkipappimme on myös sulhasen pitkäaikainen ystävä - ja oli näin ollen tottakai mukana sulhasen polttareissakin!


Ne parit, jotka vihitään kirkossa, tapaavat yleensä papin etukäteen. Monet saattavat pohtia, mistä asioista tapaamisessa sitten keskustellaan? Ajattelin kirjoittaa nyt siitä, mitä meidän tapaamisessamme käsiteltiin.

Aluksi kävimme läpi sitä, millainen on vihkikaavan kulku - eli mitä ja missä järjestyksessä asioita tapahtuu aina alkumarssista loppumarssiin. Esimerkin ev.lut -vihkikaavasta löydät esimerkiksi täältä.

Joihinkin kohtiin vihkikaavassa voi myös itse vaikuttaa. Tällaisia ovat esimerkiksi:

- Lauletaanko virttä vai ei - jos, niin mikä virsi?
- Kumpaa sanamuotoa kahdesta vaihtoehdosta pappi käyttää esittäessään ne the kysymykset: "...myötä- ja vastoinkäymisissä?" vaiko "...kunnes kuolema teidät erottaa?"
- Onko vihkitilaisuudessa musiikkiesityksiä?
- Lausutaanko sormuslupaukset (toistetaan papin perässä)?
- Pujotetaanko vihkisormus alttarilla molemmille vai pelkästään morsiamelle?
- Suudellaanko vihkimisen jälkeen?
- Vai pidetäänkö kenties pidemmän kaavan mukainen morsiusmessu (kestää n. 1 tunnin ja sisältää muun muassa ehtoollisen vrt. lyhyempi versio n. 25 min)?

Oleellista on myös, että pappi tutustuu tarkemmin hääpariin. Tutustumisen myötä pappi voi valmistella juuri kyseiselle hääparille osoitetun, henkilökohtaisemman, puheen vihkitilaisuuteen.
Me keskustelimme esimerkiksi siitä, milloin ja miten tapasimme, miltä se tuntui ja mitä ajatuksia silloin kävimme läpi, milloin aloimme seurustella ja milloin muut tähän astiset elämämme tähtihetket tapahtuivat. Keskustelimme myös siitä, mitä piirteitä toinen toisissamme arvostamme, ja miten me parina toimimme silloin, kun kaikki ei menekään putkeen. Pohdimme myös sitä, mitä avioliitto meille merkitsee, ja sitä, muuttaako se elämässämme jotakin.


Simo sen sanoi tapaamisen päätyttyä ensin ääneen, mutta ajattelin sitä samaa itsekin:
Tuntui ihanalta muistella yhteistä historiaamme ja niitä alkuaikojen tuntemuksia. Oli myös tärkeää kuulla toisen sanovan ääneen niitä piirteitä, joita toisessa ennen kaikkea arvostaa - vaikka ne eivät yllätyksiä ollutkaan.

Lopuksi pappi tarkitsi vielä esteidentutkintapäätöksen. Tuohon lomakkeeseen tulee myös merkitä se, mitä sukunimeä tai sukunimiä aviopari käyttää avioliiton solmimisen jälkeen. Ennen tapaamisen päätöstä sovimme vielä ajankohdan kirkkoharjoituksille (paria päivää häitä edeltävästi).

Tällaisia asioita me käsittelimme.

Onko muut parit jo tavanneet vihkipappinsa? Käsittelittekö näitä samoja asioita? :)

Terkuin,

Ida

8 kommenttia:

  1. Vähänkö ihanaa, että vihkipappi on teille noin tuttu! Me olemme yrittäneet sopia tapaamisaikaa papin kanssa, mutta hänelle ei tunnu sopivan oikein mikään... O_o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä helpotus, kun tietää tarkalleen, millainen tyyppi kyseessä! Pappejakin on niin moneen lähtöön :D Luulisi, että jos teidän papille ei käy juuri mikään aika, hänellä olisi kuitenkin ehdottaa sitten jotakin hänelle sopivaa aikaa :O Tuo keskustelu kuuluu kyllä ns. SOPIMUKSEEN :D

      Poista
  2. Minäkin haluaisin kovasti että pappi olisi joku tuttu, mutta tämän onnistuminen on melko epätodennäköistä. Kunhan olisi edes jotenkin rento ja supliikki :D viime kesänä ystäviemme häissä nimittäin pappi aiheutti myötähäpeää vieraissa kankeudellaan ja se oli kyllä aika kiusallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahahaha, alkaa ihan naurattaa tuo kankea pappi :D hirveitä ovat myös ne joskus esim. satuhäissä nähdyt papin neitsyt-puheet ja kerran yhdeltä morsiamelta pyydettiin lupaus alttarilla siihen, että panostaahan ulkomuotoonsa myös tulevaisuudessa miehensä tähden(!!!) Tapaaminen etukäteen on siis aika must ja mieluiten hyvissä ajoin.. jos tuntuu että tästä ei tule mitään, niin saattaa voida vielä vaihtaa :D

      Poista
  3. Ihanat kuvat teistä <3
    Käsittelimme papin kanssa juurikin nuo samat asiat, ja pappi kysyi, missä asioissa toisiimme alunperin ihastuimme. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) ja onnea tuoreelle hääparille <3<3

      Poista
  4. Mekin saatiin onneksi jo tällä viikolla varattua tuttu pappi meidät vihkimään! Hän on meille vähän kuin "perhepappi", ja on vihkinyt siskoni, kastanut heidän lapset, ystävien lapset jne., joten tuntuu mukavalta että "perinne jatkuu" hänen vihkiessä myös meidät. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta, että sama pappi on ollut mukana elämän eri käänteissä! Todellakin mahtavaa, että hän vihkii myös teidät :) tsemppiä hääjärjestelyihin!!

      Poista

Kuulen mielelläni kommenttisi!